Alma oltványok

Idared

Jonathan fajtacsoport tagja. Az USA-ban nemesítették 1942-ben. A Jonathan és a Wagener fajták hibridje. A magyarországi termesztési tapasztalatok alapján jelenleg a Jonathan fő vetélytársa lett. Gyümölcse középnagy vagy nagy (170-200 gramm), lapított gömb alakú, középen hasas, a felületet csaknem egészében élénkpiros mosott fedőszín borítja. Sárgásfehér húsa lédús, nem gyorsan puhuló, de nyomódásra érzékeny. Íze enyhén savanykás, megfelelő cukortartalommal, de aromaszegény. Tárolhatósága kiemelkedően jó, természetes levegőjű tárolóban is eltartható februárig. Koronája minden nehézség nélkül nevelhető, termőkorban kisebb a Jonathanénál. Szedési ideje október eleje, optimális fogyasztási érettségét 3-4 hónapos tárolás után éri el és akár a nyári hónapokig is megtarthatja. Kiváló áruértéke, tárolhatósága, októberi szedési ideje indokolja elterjedését.

 

Florina

Gyümölcse közép-nagy, tetszetős, frissen vagy tárolás után fogyasztva a legkedveltebb piros fajtákkal is felveszik a versenyt, mert 75%-ban mosott és csíkozott bíborpiros fedoszín borítja. Szilárd húsa inkább édes, kevésbé savas. Október elején szedhető, novembertől februárig tárolható. Könnyen szedhető, varasodásra rezisztens, lisztharmatra közepesen fogékony fajta. Légyártásra, kompótnak és friss fogyasztásra is egyaránt alkalmas. Korán termőre fordul, jó termőképességű, de szakaszos terméshozamra hajlamos fajta. Varasodással szemben magas fokon ellenálló, lisztharmatra közepesen fogékony, de csökkentett védekezést igényel. Versenyképes minőségű, jól tárolható kettős hasznosíthatóságú, tetszetős alma, üzemi telepítése javasolható.

 

 

Jonagold

A Jonagold alakkört a Golden Delicious és a Jonathan keresztezéséből állították elő az Egyesült Államokban. Fája erős növekedésű, lapos, meredek elágazódású, vesszői a Golden Deliciousére emlékeztetnek, de koronája a Jonathanéhoz hasonlóan szétterül. Gyümölcse nagy (átlagtömege 230 gramm), gömbölyded alakú, a csésze felé kissé kúpos. Az alapfajta héja zöldessárga, éretten sárga, a napos oldalon narancsvörös fedőszínnel mosott. Vékony, feszes héja viaszos. Húsa sárgásfehér, bőlevű, a fán tömött, a tárolóban viszonylag gyorsan puhul. Tárolhatósága a tároló típusától függ, a szabályozott légterű tárolókban hosszabb ideig eltartható. A Golden Delicious előtt, szeptember második felében, ill. október elején lesz szedésre érett. Termőképessége a Golden Deliciouséhez hasonlóan jó. Korán termőrefordul és rendszeresen terem. Betegségekre közepesen fogékony, virágai fagyérzékenyek. Triploid fajta.

 

Gibson Golden (Smothee)

A Golden Delicious alakkör tagjai, mely a legelterjedtebb az egész világon. Magyarországon érési idejük szeptember vége október eleje. Fogyasztási érettségét a szüretet követő időszaktól 6 hónapon keresztül megőrzi. A fája közepesen erős növekedésű. Alapvető kedvező tulajdonsága a korai termőrefordulás, a rendkívüli termőképesség. Lisztharmatra nem, tűzelhalásra közepesen, varasodásra viszont rendkívül érzékeny. Az alakító és karbantartó metszése egyszerűbben és könnyebben végezhető mint a Jonathan fajtánál. Gyümölcse közepesen nagy (60-70mm) és sárga színű. Az alapfajta gyümölcs héja vékony, viaszréteg nem borítja, ezért rendkívül érzékeny és könnyen perzselődik. Gyümölcse savszegény, kellemes ízű. Túlkötődésre és alternanciára hajlamos. A Golden Delicious fajta esetében is tapasztalható a rügymutáció során kialakult pozitív tulajdonságokkal (perzselődésmentesség) rendelkező egyedek kiválogatása (Lysgolden, Gibson Golden), így ezek telepítése javasolható. Sűrítménynek és lének nem, friss fogyasztásra és pürének alkalmas.

 

 

Jonathan M-41

A fa középerős növekedésű, hajtásrendszere sűrű elágazású, lecsüngő. Rendszeres metszést igényel. A hajtás, a gyümölcs a lisztharmatra nagyon érzékeny. A gyümölcs közepesen nagy (60-65 mm átmérő), szép küllemű, kiváló beltartalmi értékekkel rendelkezik. Gyümölcse sokféle felhasználási célra alkalmas. Alapszíne sárga, a napos oldalon mosott piros fedőszínnel. Kiváló zamatú a gyümölcse. Elsősorban íze, tetszetőssége és alakja miatt kedvelt. Szeptember hónapban szedhető, 5-6 hónapig csak a szabályozott légterű tárolókban tárolható. Az alapfajta termesztése során olyan pozitív rügymutációk is keletkeztek, amelyek gyümölcsének fedőszíne intenzíven piros, tetszetősebb, a fedőszín szinte az egész gyümölcs felületét fedi. Az alapfajta teljesítőképessége és minősége leromlott, ezért csak kiválasztott klónjai telepíthetők, ilyen az Újfehértón szelektált Jonathan M 41-es is, amelyet jó termőképesség és termésbiztonság jellemez. A fajta tárolhatósága és lisztharmat érzékenysége azonos az alapfajtáéval.

 

Elérhetőségeink:

Mobilszám:
Rózsa Tamás: +36-30-240-8192


Levélcím, illetve telephely:
H-4481 Nyíregyháza-Sóstóhegy
Aranykalász sor 103.

Web: http://rozsakerteszet.hu
E-mail: info (kukac) rozsakerteszet.hu

GPS koordináták:
47°59’37.24’’ N 21°45’05.26’’ E

Térkép